Hofm 20180086 De Lijn Fietser02 Mirrored

FAQ

Wat is Mobiele Maandag?

Een oproep aan heel Vlaanderen om 1 dag per week op een andere manier proberen te geraken waar je moet zijn. Wat je bestemming ook is. Het gaat erom hoe je er naartoe gaat. Te voet, met de fiets, de trein, de bus, de tram, de step, de wagen tot de P+R, … Of een combinatie van deze dingen.

Waarom moet ik meedoen met Mobiele Maandag?

We staan met z’n allen zo vaak stil in het verkeer. En de sleutel tot de oplossing ligt gewoon bij onszelf. Samen zetten we het verkeer in beweging. Met de auto tot aan de tramhalte en daarna een deelfiets nemen. De fiets op en met een fris hoofd op het werk aankomen. De krant lezen terwijl iemand anders je naar het werk brengt. We starten met 1 dag waarop we ons anders verplaatsen. En wie weet waar we eindigen?

Waarom maandag, moet ik me maar 1 dag per week anders verplaatsen?

Maandag is de eerste dag van de week. Het ideale moment om een nieuwe start te nemen, om je goede voornemen in praktijk om te zetten. We starten elke week op maandag. En voor je het weet, doe je het ook op dinsdag. Of woensdag? Want alle dagen zijn goed om je opnieuw vlot te verplaatsen.

Hoe doe ik mee?

Probeer 1 dag in de week op een andere manier te geraken waar je moet zijn. We helpen je daarbij op mobielemaandag.be. Doe individueel mee of sluit je aan bij een groep vrienden of collega’s. Na registratie kom je terecht op een persoonlijk platform waar je alle mobiliteitsopties bij jou in de buurt of op je bestemming ontdekt. Bovendien geven we je wekelijks tips over hoe het anders kan. Om je goed op weg te helpen, krijg je bij registratie alvast 2 gratis sms-tickets van De Lijn. Door elke week aan te geven of en hoe je meedeed, maak je trouwens kans om regelmatig enkele super mobiliteitsprijzen te winnen.

Combimobiliteit, wat is dat?

Combimobiliteit is het combineren van verschillende vervoermiddelen om op je bestemming te geraken. Met de fiets naar de bushalte en na je busrit nog verder te voet of met de step naar het werk bijvoorbeeld. Dat betekent niet dat je je auto plots niet maar mag gebruiken. Wel dat je nadenkt of de auto wel de beste manier is voor (een deel van) je verplaatsing. Je kan je auto perfect aan het station parkeren en dan met de trein verder gaan. Ook dat is combimobiliteit.

Kan 1 dag per week iets veranderen?

Mobiele Maandag draait niet om 1 dag, maar om een heel proces. De campagne wil een blijvende mentaliteitsverandering creëren. Je anders doen kijken naar mobiliteit én je anders doen gedragen. Zo kunnen we het fileprobleem aanpakken. Door één vaste dag een alternatieve vervoersmanier te zoeken, zet je al een stap in de goede richting. En wie weet waar we eindigen. Misschien wordt Mobiele Maandag op termijn wel een evidentie.

Waarom doet De Lijn dit, jullie rijden toch met bussen en trams?

We roepen op tot Mobiele Maandag omdat we meer te bieden hebben. We willen een voortrekker zijn. We zijn ervan overtuigd dat combineren en je op een andere  manier verplaatsen nodig is om vlot door het verkeer te geraken. Via Mobiele Maandag overtuigen we anderen daar ook van. Wij kunnen dit immers niet alleen, De Lijn is slechts een deel van de oplossing. Bovendien zijn wij al jaren expert in verplaatsingen. Die kennis en ervaring delen we graag met jullie. Zo kan je je route beter plannen. Zelfs als dat niet met tram of bus is.

Hoe kan ik mijn gratis sms-tickets activeren?

- Sms telkens vóór je opstapt ‘DL’ naar 4884, zowel voor je heen- als je terugreis.  
- Ieder sms-ticket is 60 minuten geldig. Binnen die geldigheidsduur mag je onbeperkt 
  overstappen. 
- De verzendkost (0,15 euro/sms-ticket) wordt doorgerekend via je operator. 
- Je ontvangt telkens een bevestigings-sms die geldt als vervoerbewijs.
- Je reist gratis met alle trams en bussen van De Lijn. Uitgezonderd 
  evenementenvervoer en Limburgse snellijnen 68, 178 en 179.  
- Tijdens het gebruik van het sms-ticket gelden de gebruiksvoorwaarden van De Lijn. 
- De gratis sms-tickets zijn geldig tot en met 31 augustus 2018.

Welke partners werken mee aan Mobiele Maandag?

De Lijn neemt het initiatief voor Mobiele Maandag en trekt de campagne. We werken daarvoor samen met verschillende mobiliteitspartners zoals Cambio, Blue bike, Slim naar Antwerpen,...
Er zijn ook verschillende bedrijven die vanaf het eerste uur mee hun schouders zetten onder Mobiele Maandag (Rode Kruis, Medialaan, Vlaamse Overheid,...).

Tot wanneer loopt de campagne?

Maandag 16 april is de eerste Mobiele Maandag. Bedoeling is dat Mobiele Maandag een blijvend fenomeen wordt. De campagne loopt daarom het hele jaar: van april tot en met juni en van september tot en met december.

Hoe kan ik punten scoren en prijzen winnen?

Door mee te doen met Mobiele Maandag zet je niet alleen het verkeer in beweging, je verdient er ook badges en punten mee. 

Je puntensaldo opkrikken? Dat doe je zo.

  • Simpel. Door je te registreren als deelnemer van Mobiele Maandag. Je doet mee en scoort meteen 125 punten.
  • Geef elke week aan hoe jij je hebt verplaatst. Een eerste keer echt meegedaan met Mobiele Maandag? Tsjing, 60 punten erbij. Eén keer de trein gebruiken? Dat is 15 puntje in ’t bakje.
  • Deel je resultaat op social media. Hopla, weer gescoord.
  • Vrienden uitdagen om ook mee te doen? Dat is punten verzilveren.

Met al deze punten maak je kans om regelmatig enkele super mobiliteitsprijzen te winnen. Wanneer en welke prijzen? Dat verklappen we nog niet, maar het is de moeite. Regelmatig deze website én de mails van Mobiele Maandag checken, is de boodschap.

Maak een Mobiele Maandag profiel aan

Dan krijg je van ons de komende weken de beste tips, de liefste aanmoedigingen en ontdek je meteen ook je mobiele mogelijkheden. Je hebt een wachtwoord nodig om de komende weken in te loggen op je persoonlijke dashboard. Hier vind je altijd jouw score, jouw behaalde badges, jouw tips op maat, …

Welke verplaatsing maak je het vaakst?

Hoe verplaats je je dan meestal?

Duid hier het vervoermiddel aan dat je dan meestal gebruikt.

Welke andere vervoermiddelen gebruik je nog minstens 1 keer per week?

Duid gerust meerdere vervoermiddelen aan, als je in jouw traject meestal meerdere vervoermiddelen combineert.

Even geduld aub

Je ingave wordt gevalideerd en verwerkt.

Even geduld aub

Je e-mail wordt verwerkt en verzonden.

Mail voor nieuw wachtwoord verzonden

We stuurden je zonet een e-mail over hoe je een nieuw paswoord kan aanmaken.

Daag een vriend uit

Even geduld, je uitdaging is onderweg

Uitdaging verzonden

Er werd een mail verzonden naar je vriend of vriendin. Op je persoonlijke dashboard kan je altijd opvolgen hoe hij of zij het doet.

Daag iemand anders uit