Hofm 20180086 De Longboarder01 Compressed

Tips voor het kiezen van een tweedehands fiets

dinsdag 10 juli 2018

Terug naar overzicht

Tijdens de zomer is er niets fijner dan met de fiets je verplaatsingen te doen: naar het werk, de winkel of de sportclub. En met een tweedehands fiets kan je ook nog eens goedkoop op pad. Maar waar moet je op letten?

Tweedehands fietsen koop je in kringwinkels of online, denk maar aan sites als 2dehands.be of koopjeskrant.be. Dankzij deze tips vind jij jouw ideale exemplaar:

1. Kies voor een kwaliteitsmerk

Merken zoals Gazelle en Batavus zijn niet voor niets gekend. Met zo een fiets sluit je (bijna) altijd een goede deal. Maar om hélemaal zeker te zijn dat je een goed exemplaar hebt, raadpleeg je best de andere tips.

2. Kijk lagers en wielen na

De lagers zitten in het voorwiel, in de trapas en in het achterwiel. Draai ze even rond. Deze werken zoals het hoort als ze geen speling hebben en geen geluid maken.

Bekijk ook even de wielen: deze moeten mooi draaien en mogen geen deuken hebben.

3. Controleer banden en spaakspanning

Het profiel mag niet helemaal afgesleten zijn. En de spaakspanning controleer je door even aan de spaken te tokkelen. Hoor je een helder geluid? Dan zit je goed.

4. Test de verstelbaarheid van stuur en zadel

Probeer om zowel het stuur als het zadel op de goede hoogte te krijgen. Deze onderdelen kunnen door de tijd erg stroef worden. En het zou erg jammer zijn als je dit pas thuis ontdekt. Is het zadel vuil of oud? Geen zorgen, die kan je goedkoop en makkelijk vervangen.

5. Check de remmen

Remmen test je door met de fiets te rijden. Maak een kort ritje en maak een noodstop. Duurt het even voor de remmen reageren? Dan kies je best een ander model of vervang je de remblokjes.

6. Kijk frame en ketting na

Een frame moet altijd recht zijn en mag geen deuken of scheuren hebben. Ook moeten de hoogte en lengte kloppen. Niets is zo vervelend als op een te kleine of te grote fiets rijden.

De ketting controleer je door het kettingblad op te tillen. Als je hier meer dan 3 millimeter speling hebt, is de ketting versleten.

7. Controleer of het een gestolen fiets is

Beter safe than sorry. Als je een fiets online koopt, moet je zeker zijn dat het geen gestolen exemplaar is. En zo kan je er een herkennen:

  • Het originele slot ontbreekt of is vervangen/ beschadigd;
  • Er is schade aan de frame/ jasbeschermers ter hoogte van het slot;
  • Het trade- of serienummer, postcode of handelaarsticker is verwijderd.

Meer informatie vind je hier.

Deel of tweet dit bericht op

Gerelateerde berichten

Maak een Mobiele Maandag profiel aan

Dan krijg je van ons de komende weken de beste tips, de liefste aanmoedigingen en ontdek je meteen ook je mobiele mogelijkheden. Je hebt een wachtwoord nodig om de komende weken in te loggen op je persoonlijke dashboard. Hier vind je altijd jouw score, jouw behaalde badges, jouw tips op maat, …

Welke verplaatsing maak je het vaakst?

Hoe verplaats je je dan meestal?

Duid hier het vervoermiddel aan dat je dan meestal gebruikt.

Welke andere vervoermiddelen gebruik je nog minstens 1 keer per week?

Duid gerust meerdere vervoermiddelen aan, als je in jouw traject meestal meerdere vervoermiddelen combineert.

Even geduld aub

Je ingave wordt gevalideerd en verwerkt.

Even geduld aub

Je e-mail wordt verwerkt en verzonden.

Mail voor nieuw wachtwoord verzonden

We stuurden je zonet een e-mail over hoe je een nieuw paswoord kan aanmaken.

Daag een vriend uit

Even geduld, je uitdaging is onderweg

Uitdaging verzonden

Er werd een mail verzonden naar je vriend of vriendin. Op je persoonlijke dashboard kan je altijd opvolgen hoe hij of zij het doet.

Daag iemand anders uit

Event aanmaken

Even geduld aub

Jouw event wordt aangemaakt.

Event toegevoegd

Bedankt om jouw event toe te voegen op Mobiele Maandag. Even geduld, het kan even duren voor je event ook echt op mobielemaandag.be staat.