Hofm 20180086 De Longboarder01 Compressed

Cathy Macharis

Professor duurzame mobiliteit

Terug naar overzicht

Mobiele Maandag kan een positief kantelpunt zijn.

Mensen zijn gewoontedieren. Zodra ze besloten hebben om met de auto naar het werk te gaan, blijft dat vaak zo. Ze stellen die beslissing niet meer in vraag. Om die gewoonte te doorbreken, heb je een kantelpunt nodig. Dat zie je bijvoorbeeld bij grote werken. Dan zoeken mensen plots wel een alternatief. Ook Mobiele Maandag kan zo’n kantelpunt zijn. Je begint met één dag. Is die ervaring positief? Dan kan ze ook je gedrag op andere dagen beïnvloeden. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen de positieve effecten zullen zien: minder in de file, tijd voor een boek of je e-mails checken.

Natuurlijk is het niet voor iedereen haalbaar om elke verplaatsing met het openbaar vervoer te maken. De fiets, deelwagens, e-bikes, fietsdeelsystemen, P+R bij bus- en tramhaltes, … Allemaal opties om het laatste stukje van openbaar vervoer tot thuis of het werk te overbruggen. De auto kan gerust deel uitmaken van die combimobiliteit.

Of één dag per week iets kan veranderen? Zeker wel. Kijk naar Brussel: dat heeft de ambitie om 20% minder voertuigkilometers te halen tegen 2020. Als iedereen die nu naar Brussel rijdt, één dag per week niet met de auto komt, dan halen we die doelstelling al. De impact is echt ongelooflijk.

Cathy Macharis is professor in duurzame mobiliteit en logistiek. Haar Mobiele Maandag? Zij gaat met tram 7 of met de fiets naar de VUB.

Deel of tweet dit bericht op

Maak een Mobiele Maandag profiel aan

Dan krijg je van ons de komende weken de beste tips, de liefste aanmoedigingen en ontdek je meteen ook je mobiele mogelijkheden. Je hebt een wachtwoord nodig om de komende weken in te loggen op je persoonlijke dashboard. Hier vind je altijd jouw score, jouw behaalde badges, jouw tips op maat, …

Welke verplaatsing maak je het vaakst?

Hoe verplaats je je dan meestal?

Duid hier het vervoermiddel aan dat je dan meestal gebruikt.

Welke andere vervoermiddelen gebruik je nog minstens 1 keer per week?

Duid gerust meerdere vervoermiddelen aan, als je in jouw traject meestal meerdere vervoermiddelen combineert.

Even geduld aub

Je ingave wordt gevalideerd en verwerkt.

Even geduld aub

Je e-mail wordt verwerkt en verzonden.

Mail voor nieuw wachtwoord verzonden

We stuurden je zonet een e-mail over hoe je een nieuw paswoord kan aanmaken.

Daag een vriend uit

Even geduld, je uitdaging is onderweg

Uitdaging verzonden

Er werd een mail verzonden naar je vriend of vriendin. Op je persoonlijke dashboard kan je altijd opvolgen hoe hij of zij het doet.

Daag iemand anders uit

Event aanmaken

Even geduld aub

Jouw event wordt aangemaakt.

Event toegevoegd

Bedankt om jouw event toe te voegen op Mobiele Maandag. Even geduld, het kan even duren voor je event ook echt op mobielemaandag.be staat.