Hofm 20180086 De Longboarder01 Compressed

Bakfietsdelen: een overzicht

donderdag 5 april 2018

Terug naar overzicht

Bakfietsen delen is hot. Maar hoe begin je daar nu aan? Wij geven je een overzicht van waar je overal in Vlaanderen hulp kan vinden.

Bakfietsdelen in Gentse wijk Rabot

De Gentse Rabotwijk is een dichtbebouwde wijk. Vele bewoners van deze wijk wonen in kleine rijwoningen of appartementen waardoor ze de plaats niet hebben om een bakfiets thuis te plaatsen. In de mobiliteitswerkgroep van Transitie Initiatief Rabot staken enkele mensen de koppen bij elkaar en besloten om samen met andere buurtbewoners een bakfiets te delen.

De doelstellingen van dit project zijn zowel sociaal als ecologisch. We promoten duurzame mobiliteit door een alternatief als de bakfiets laagdrempelig ter beschikking te stellen aan een breed publiek.

Meer informatie? Dit project is een initiatief van enkele wijkbewoners op het Rabot. In samenwerking met Transitie Initiatief Rabot is het project verder uitgewerkt.

De buurtfietskar

De buurtfietskar is een wijkproject van de Toekomststraat in Gent. Bedoeling is om mensen te stimuleren om voor boodschappen de fiets te gebruiken in plaats van de auto. Kan dat niet voor grote boodschappen? Toch wel, dankzij de handige fietskar. De kar heeft een laadvermogen van 60kg en een afdekzeil zodat je boodschappen ook bij regenweer droog blijven.

Alle buurtbewoners kunnen aansluiten, het gebruik van de kar is gratis. Je kan zelf een trekhaak aankopen voor op je eigen fiets maar dat is niet noodzakelijk want er staat een damesfiets met trekhaak ter beschikking.

Meer informatie?

Bakfietsdelen via cambio

In Gent kan je als cambio-gebruiker gebruik maken van bakfietsen. Dit kan met je gewone abonnement maar je kan ook een abonnement afsluiten enkel voor bakfietsdelen. Op de standplaats kan je de sleutels uit een kluisje neme en meteen vertrekken. Omdat je geen brandstof verbruikt, moet je uiteraard geen kilometerkosten betalen. Je betaalt enkel de uitleentijd (à rato van 1,75 euro/uur - met een maximum van 15 euro/dag). Onderhoud, herstellingen of pech onderweg, daar zorgt Max Mobiel voor.

Gentenaars kunnen gratis inschrijven dankzij de Stad Gent. De stad betaalt de instapkosten (35 euro) volledig terug voor wie aansluit bij cambio en gedomicilieerd is in Gent.

Meer informatie?

Bakfietsdelen in Borgerhout

In Borgerhout stelt de lokale transitiegroep Transitie Borgerhout een bakfiets ter beschikking aan haar leden. Om hem te ontlenen worden er afspraken gemaakt via mail. De bakfiets staat in een samentuin gestald en kan daar na afspraak worden opgehaald.

Meer informatie?

Een bakfiets huren bij een sociale economieonderneming

In de nabijheid van heel wat stations van NMBS zijn er fietspunten. Deze sociale economiebedrijven doen naast fietsherstel vaak ook aan fietsverhuur. Hier vind je een lijstje van de organisaties die ook bakfietsen verhuren.

Cyclo in Brussel CyCLO vzw is een sociale economieonderneming die fietsen promoot in Brussel. Je kan in fietspunt Centraal een Bullit transportfiets huren mét een kinderzitje vooraan, ook voor als het regent. Daarnaast hebben ze een Nihola bakfiets, op drie wielen, en ultra sterk.

In Kortrijk: Mobiel vzw In Kortrijk verhuurt de vzw Mobiel, een sociale economieonderneming, naast allerlei soorten fietsen ook verschillende soorten bakfietsen. De bakfietsen kunnen gehuurd worden op korte of lange termijn en kunnen indien gewenst geleverd en opgehaald worden.

Fietsenatelier Mol Ook in Mol kan je een bakfiets huren bij het Fietsenatelier.

Max Mobiel in Gent Vlakbij het station Gent-Sint-Pieters kan je bij Max Mobiel een breed aanbod aan bakfietsen te huur vinden.

Veloods in Waregem In waregem kan je vlakbij het station ook een bakfiets huren bij Veloods.

Bron: netwerk duurzame mobiliteit #goedopweg

Deel of tweet dit bericht op

Gerelateerde berichten

Maak een Mobiele Maandag profiel aan

Dan krijg je van ons de komende weken de beste tips, de liefste aanmoedigingen en ontdek je meteen ook je mobiele mogelijkheden. Je hebt een wachtwoord nodig om de komende weken in te loggen op je persoonlijke dashboard. Hier vind je altijd jouw score, jouw behaalde badges, jouw tips op maat, …

Welke verplaatsing maak je het vaakst?

Hoe verplaats je je dan meestal?

Duid hier het vervoermiddel aan dat je dan meestal gebruikt.

Welke andere vervoermiddelen gebruik je nog minstens 1 keer per week?

Duid gerust meerdere vervoermiddelen aan, als je in jouw traject meestal meerdere vervoermiddelen combineert.

Even geduld aub

Je ingave wordt gevalideerd en verwerkt.

Even geduld aub

Je e-mail wordt verwerkt en verzonden.

Mail voor nieuw wachtwoord verzonden

We stuurden je zonet een e-mail over hoe je een nieuw paswoord kan aanmaken.

Daag een vriend uit

Even geduld, je uitdaging is onderweg

Uitdaging verzonden

Er werd een mail verzonden naar je vriend of vriendin. Op je persoonlijke dashboard kan je altijd opvolgen hoe hij of zij het doet.

Daag iemand anders uit

Event aanmaken

Even geduld aub

Jouw event wordt aangemaakt.

Event toegevoegd

Bedankt om jouw event toe te voegen op Mobiele Maandag. Even geduld, het kan even duren voor je event ook echt op mobielemaandag.be staat.